Cocktailklänningar - Tjejer

Om Cocktailklänningar

Klänningar för aftonparty

Det finns många olika tillfällen och sammanhang där vi blir ombedda att bära speciella kläder eller utsmyckningar. Vid en del av dessa tillfällen är klädkoden uttalad, eller skriven, på inbjuden. Medans vid andra tillfällen och sammanhang kan den vara mer underförstådd. Tillfällen då cocktailklänningar ska bäras brukar räknas till de senare sammanhangen, alltså att festligheternas deltagare själva förväntas veta om vilken sorts klänning som är passande. Dessutom så brukar inte cocktailpartyn, eller kvällsfester, ha några formella skriva inbjudningar där klädkoden står skriven. De räknas helt enkelt inte vara så viktiga som till exempel baler, där förberedelserna inför dem måste starta lång i förväg. Med balklänningar, färgmatchning etc. Ett cocktailparty är således lite mer casual och avslappnat. Inbjudan kan komma spontant på dagen och behöver inte vara skriven. Klänningen till cocktailpartyt bör hursomhelst vara en cocktailklänning, vilket innebär att det ska vara en klänning som som längst sträcker sig ner till vaderna, den ska ha korta armar och vara dressed upptill. Sen finns det ju förstås en mängd olika varianter och tolkningar av de här "reglerna" för klänningen som gör att det kan skilja sig ganska så mycket mellan olika klänningar som säljs som cocktailklänningar. Hursomhelst så ska de se ganska så propra och formella ut. Det ska inte visas onödigt mycket hud, men de ska inte heller se allt för pryda ut. Klänningarna kan ibland beskrivas som lite mer formella och eleganta aftonklänningar. Aftonklänningar brukar visa lite mer hud, både upptill och de kan också vara lite kortare än en klänning som ska bäras till ett cocktailparty. Det finns många olika modehus och designers som har gjort sin tolkning av hur en sådan här klänning ska se ut och det finns en oerhörd mängd av riktigt snygga, och ibland, lite sexiga klänningar. Klänningen ska utstråla elegans och flärd men inte vara helt dressad och täckande som en del andra klänningar är, de ska vara lite inbjudande för fantasin. Visst är det också så att dessa klänningar inte nödvändigtvis bara får användas på kvällstid till kvällstillställningar. Många modeller av klänningen är så pass neutral att det är helt okej att bära dem som vanliga vardagsklänningar till jobbet och skolan, men är det en lite finare tillställning en kväll så bör någon lite finare och exklusivare klänning bäras än vad som annars bärs till vardagen. Vid andra mindre fina tillställningar får man använda sitt egna omdöme för att bestämma vilken klänning som ska bäras, det bör alltså finnas en hel uppsjö av snygga klänningar att välja mellan i varje modemedvetens kvinnas garderob.

Cocktailklänningens historia

Denna klännings historia är faktiskt en av de äldsta inom klänningvärlden. Visst är det så att många klänningar har funnit väldigt länge som sådana, men de har aldrig riktigt fått något namn och några direkta regler att följa. Som t.ex. vardagsklänningar, detta kan ju egentligen vara vilken typ av klänning som helst - bara den bärs till vardagen, och som sagt så kan ju en cocktailklänning mycket väl kunna klassas som en vardagsklänning. Under 1920-talet kom klänningen till som namn och som fenomen. Under 1920-talet blev det populärt med att hålla lite mindre formella kvällstillställningar dit societén var bjuden. Till dessa tillställningar skulle det bäras en speciell sorts kläder. Eftersom det serverades cocktails på festligheterna så fick klänningarna som bars namn efter det. Således blev namnet det det blev. Fenomenet härstammar, som så mycket annat, från det stora landet borta i väst. USA, som redan då var en stormakt i världen och det mesta som hände där borta smittade av sig i resten av världen. Dock med något tiotals års fördröjning. Så klänningen kom inte hit till Sverige förrän någon gång under 1930-talet. Hit kom den nog tidigare, men populär och vitt använd blev den först då. Den har använts flitigt på aftonpartyn ända sedan dess och det ser inte ut som att den helt plötsligt kommer att dö ut. Så vi har alltså snart en 100-åring bland klänningar att fira. Vi får se hur det blir på 2020-talet ifall det blir något rejält firande av modellen. Det borde i alla fall uppmärksammas lite och man kan tycka att det borde komma jubileumsutgåvor av gamla cocktailklänningar som har burits av filmstjärnor och andra kända kvinnor genom åren. Så att alla kan få känna sig fina och flärdfulla.

Märken

Anna Field (<10)BCBGeneration (<10)Closet (<10)Coast (<10)Even&Odd (<10)ICHI (<10)Laona (<10)Little Mistres. (<10)Mascara (<10)Morgan (<10)Noppies (<10)Rebecca Minkof. (<10)Swing (10+)Young Couture . (<10)minus (<10)

Visar:

52 produkter hittades.
<10 10+ <10 <10 <10 <10 <10 <10 20+ <10
  • Betyg, Högt till Lågt
  • Betyg, Lågt till Högt
  • Pris, Högt till Lågt
  • Pris, Lågt till Högt
  • Namn, A-Ö
  • Namn, Ö-A
199,00kr1 895,00kr
Återställ
Reaprodukter (31)